Er is geen geheim; het is je adem, houding en ontspanning

“Ik help hoe je jezelf kunt helpen.”

Ik noem mezelf geen allesweter. Ik verkondig geen waarheid, maar kan vanuit mijn professionele kennis en ervaring jou op weg helpen fysieke of mentale klachten te verlichten. Iedereen is anders, elk lichaam is anders en elk moment is anders.

Is Yvonne de Hoop je ‘artiestennaam’?
Haha, nee hoor, het is mijn echte naam.

Is hoop een onderdeel van je coaching sessies?
Hoop stelt je open. Je geeft je jezelf de kans dingen aan te raken die je niet kent of verloren bent. Hoop staat voor transformatie en dat is natuurlijk het proces waarin ik mensen probeer te begeleiden.

Wat beleef ik als ik een coaching sessie bij jou volg?
Dat is voor iedereen anders. In een uitgebreid gesprek bespreken we welke klachten bij jou actueel zijn. Op basis daarvan besluit ik welke tools het meest geschikt zijn. Adem, houding, ontspanning, massage, yoga of een combinatie.
Dan volgt een eerste en belangrijke stap. Met behulp van bewustzijnsoefeningen breng ik je uit het hoofd en in het lijf. Dus even stoppen met denken maar voelen.

Wat doet een holistisch coach?
Ik benader de behandeling vanuit de samenhang tussen lichaam en geest. Alles is met elkaar verbonden en heeft invloed op elkaar. Hoe je ademt, beweegt, wat je doet om te ontspannen, en hoe je voedingspatroon eruitziet. Wat ik vooral belangrijk vind is dat we een ingang vinden die jou vooruithelpt. Ieder mens is anders, voelt anders en beweegt anders. Tevens is elk moment anders. Vandaag is je behoefte anders dan vorige week.

Voor wie zijn jouw sessies geschikt?
In principe voor iedereen. Als er fysieke of mentale klachten zijn, wil ik het graag weten. Momenteel ontvang ik veel mensen met thuiswerkklachten zoals pijn in de rug, nek of schouders. Maar ook vermoeidheidsklachten, slecht kunnen slapen, opgejaagd of je uitgeblust voelen, zijn voor mij allemaal ingangen om te weten waar jouw lichaam behoefte aan heeft.
Je bent ook welkom wanneer je behoefte hebt in een fijne ontspanningsmassage. Een wellness-momentje.

“Elke emotie kent zijn eigen ademritme.”

Je focust op adem, houding en ontspanning?
Iemand die druk is in het hoofd, veel denkt, snel is afgeleid of veel ruis om zich heen ervaart, komt natuurlijk niet alleen tot rust als ik dat zeg. De onrust zal binnen een minuut toeslaan. Ademoefeningen of geleide ontspanningsoefeningen zijn uitermate geschikt om de aandacht te verleggen. De adem weerspiegelt namelijk hoe iemand in het moment staat. Het is de ingang om weer te leren voelen. Of je nu angstig, verdrietig, blij of euforisch bent, elke emotie kent zijn eigen ademritme.

Waarom is de houding belangrijk?
Een verkeerde houding door bijvoorbeeld te veel of te lang te zitten, kan veel ongemak of klachten veroorzaken. Van nature bewegen we altijd van dit ongemak vandaan, waardoor de plek waar de klacht zit vermeden wordt. Ik gebruik oefeningen uit de Critical Alignment Therapie om deze gevoelens juist te benaderen zodat je ze kunt veranderen. Deze vorm van therapie is een uitdagende, eerlijke en meetbare methode. De oorzaak van de klacht is in de meeste gevallen gerelateerd aan de wervelkolom. Deze methode herstelt de natuurlijke vrije beweging in het lichaam en zorgt voor een gezonde houding. Of je nu zit, staat of in beweging bent. Je voelt direct meer ontspanning, ruimte en lichtheid.

Je eindigt een sessie altijd in ontspanning. Hoe doe je dat?
Hiervoor gebruik ik verschillende ontspannings-, en massagetechnieken. Zoals Shiatsu massage, Thai Dee massage, Thaise voetmassage, of een combinatie. Je houdt hierbij je kleding aan.

Hoe ben jij met yoga in aanraking gekomen?
Dat is een mooi verhaal. Ik werkte in een kapsalon en trainde iedere dag in de sportschool. Een goede vriendin raadde me yoga aan en enkele dagen later lag ik voor het eerst op een yogamatje en stond ik in vreemde houdingen. Ik benaderde dat natuurlijk met een fitness instelling. ”Ik ging dat varkentje wel even wassen”, en lekker prestatiegericht werkte ik me door de les. De volgende dag kon ik bijna niet meer opstaan. Ik had spierpijn zoals ik nog nooit had gevoeld. Maar ik ervoer ook een enorme ruimte in mijn lichaam. Ik stond open! Dit raakte mij enorm. Op fysiek niveau daagden de houdingen me uit, maar yoga raakte ook een diepere laag in mij. Ik kwam in contact met mijn gevoel en kon mijn emoties zien voor wat ze waren. Ik was om. Ik ben daarna verschillende ademtherapie-opleidingen en yogaopleidingen gaan volgen. Het was een confronterend en helend proces. Niet altijd even gemakkelijk, maar heeft me ontzettend veel gebracht.

Wat heeft yoga jou persoonlijk gebracht?
Vroeger zocht ik het geluk en de liefde altijd buiten mezelf.
Yoga heeft mij het leven van een heel andere kant laten zien en mij meer in contact gebracht met wat ik voel wie ik werkelijk ben en wil zijn. Het heeft me inzicht, overzicht, vertrouwen en mijn kracht gegeven.

Je hebt nu meer tijd vrij gemaakt voor Eén op Eén coaching, waarom?
In groepslessen merk ik hoe verschillend en uniek mensen zijn. Dat ieder een andere en persoonlijke aanwijzing nodig heeft. Als persoonlijk coach kan ik mensen meer gericht helpen. Persoonlijke Critical Alignment Therapiesessies geef ik al jaren. Daar heb ik mijn opgedane kennis uit verschillende opleidingen en bijscholingen aan toegevoegd. Samen met mijn praktijk- en leservaring komen de afgelopen twintig jaar samen in deze coaching-sessies.
Op een no-nonsense manier help ik je vanuit mijn ervaring. Je krijgt inzicht waar jouw specifieke klacht ontstaat en wat je daar zelf aan kunt doen. Het goeie nieuws is dat je 90% van de oplossing in eigen hand hebt. Ik ga je daarbij coachen.

“Vroeger zocht ik het geluk en de liefde altijd buiten mezelf.”

Wie is Yvonne?
Ik ben een zelfbewuste, sociale, hoog-sensitieve en spirituele vrouw die veel waarde hecht aan vriendschappen en eerlijkheid. Ik sta met beide benen op de grond. Ik geniet enorm van de sauna en van mijn dagelijkse vijf minuten in de koude dompelton. Ik ben een echte Wim Hof fan.
Ik hou van koken en van lekker gezond eten. Ik ben dol op dieren en de natuur. Tijdens mijn dagelijkse wandeling kan ik mijn hoofd leeg maken. Ik ben allergisch voor onrecht. Als ik dat zie, grijp ik in. Bij een groter onrecht kan ik me onmachtig en verdrietig voelen. Ik functioneer het beste in harmonie. Ik kan volmondig zeggen dat ik van het leven geniet. Ik sta positief in het leven maar zie ook de andere kant. Ik durf te twijfelen maar ben niet onzeker.

Hoe ga je zelf met stress om?
Als ik echt gestrest ben, doe ik mijn yoga en meditatie, duik de sauna in, neem ik een warm bad, laat ik me masseren, of knuffel ik uitgebreid met mijn kat Jojo. Hij is een echte therapie-kat 😉 En als me iets dwars zit, dan praat ik erover.

Waar ben je trots op?
Ik ben vooral trots op de vrouw die ik ben geworden. Op mijn man, onze relatie en het leven wat we samen delen. Samen met hem haal ik het beste in mij naar boven en hij stimuleert me mijn eigen pad te bewandelen. Ik ben ook heel trots op onze Yoga in Concert-tournee waarmee we in het najaar weer in de theaters staan. Twee jaar geleden stonden we in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Echt een hoogtepunt. Daar ben ik echt trots op. Het was zo’n waanzinnige ervaring.

Welke feedback geven cliënten na een sessie het vaakst?
‘Oh, wat heerlijk’, `Wat was ik hieraan toe’, hoor ik het meest. Mensen ervaren meer ruimte in het lichaam en voelen meer energie. In het lichaam liggen onze emoties opgeslagen en soms komen die los. Het zijn fijne reacties en ze verschillen per sessie. Ik vond het grappig toen iemand zei: ‘Ik ben in Nepal en Tibet bij de monniken geweest maar vandaag heb ik voor het eest gevoeld wat een innerlijke reis is’. Dat is toch fantastisch!

Hoe ziet je praktijkruimte eruit?
Als je naar me toe komt, laat je de drukte achter en rij je de rust tegemoet. We wonen in het YogaHuis in het idyllisch dorpje Saaxumhuizen. Een oase van stilte en rust die het helende proces van iedere sessie ondersteunt. De praktijkruimte ademt dezelfde warme en ontspannen sfeer, de zacht lichtinval voelt sereen. Je hoort het gezang van allerlei vogels en het geluid van de wind door de bomen, waardoor je het gevoel krijgt dat je bij de zee bent.